Käpylän pallo

KäPa mukana P15 futsalin pelaajakehitystapahtumassa Eerikkilässä

18.01.2024
Käpa

Kuvassa Kalle Hakkola (oikea yläkulma) joukkueensa kanssa. Kuva: Kirsi Nummela

Poikien ensimmäinen P15-ikäluokan (vuonna 2009 syntyneet ja nuoremmat) futsalin kehittymisen seurantatapahtuma pidettiin Eerikkilässä 14.–16.1. Kymmenen joukkueen turnauksen finaalissa HyPS voitti HauPa/Keltaisen rangaistuspotkukilpailun jälkeen lukemin 4–3.

Kyseessä oli pelaajamäärältään historian suurin Palloliiton järjestämä futsaltapahtuma – poikien tapahtumaan osallistui kymmenessä joukkueessa yhteensä yli 110 pelaajaa. Kaiken kaikkiaan yhdessä reilu viikko sitten järjestetyn tyttöjen vastaavan tapahtuman kanssa 2009-syntyneiden ja nuorempien historian ensimmäisiin futsalin kehittymisen seurantatapahtumiin osallistui lähes 200 junioripelaajaa sekä kymmeniä valmentajia ja joukkueiden taustahenkilöitä. Juttu tyttöjen tapahtumasta löytyy täältä.

Finaalikaksikon lisäksi muut tapahtumaan osallistuneet joukkueet olivat PJK, LoPS, HJS, Yllätys/Sininen, KäPa, TuNL UP United, RaiFu ja FC Halikko. Turnauksen lisäksi kolmipäiväisen tapahtuman ohjelmaan sisältyi pelaajien ominaisuustestejä, kyselyitä sekä paljon yhteistä tiedonvaihtoa lajiväen kesken.

Tapahtuma otettiin myös seuroissa mielellään vastaan. KäPan joukkueen valmentaja, Käpylän Pallon futsalin lajivastaava Kalle Hakkola piti tapahtumaa omalle joukkueelleen erittäin antoisana varsinkin pelaajakehityksen näkökulmasta.

– Me lähdimme suhtautumaan tähän ihan puhtaasti pelaajakehitystapahtumana. Valitsimme tietyt teemat, joita meillä oli tarkoitus täällä tapahtuman aikana harjoitella, ja käytiin niitä säntillisesti läpi. Siihen tämä toimi ihan valtavan hyvin – olemme todella tyytyväisiä siihen, mitä saimme pelaajakehityksellisesti irti tästä tapahtumasta, Hakkola kiittelee.

– Kun sitten P15 SM-lopputurnaus on enemmän kilpailullinen ja tulostavoitteellinen, on tärkeää, että on myös tällaista toimintaa, jossa pääsee kovatasoisissa otteluissa keskittymään muihin juttuihin. Selvästi huomasimme esimerkiksi 3–1-pelaamisemme, joka oli yksi pääteemoistamme, kehittyneen turnauksen aikana.

Hakkola pitää tapahtumaa loistavana alkusysäyksenä laajemmalle ja systemaattisemmalle pelaajakehitystoiminnalle. Tapahtumassa sai jaettua hyvin tietoa eri joukkueiden kesken, mikä todennäköisesti palvelee futsalin juurtumista paremmin ja laajemmin mahdollisesti sellaistenkin joukkueiden toimintaan, joilla se ei vielä niin selkeästi mukana ole.

– Tämä on paitsi pelaajille, myös seuroille ja valmentajille hyvä tapa saada kuvaa siitä, mitä futsal on, jos se ei vielä ole niin tuttua. Ja jos vaikka seurat ja pelaajat haluavat sitten seuraavaksi P17 Futsal-Liigaan tai jotenkin muuten lähteä kehittämään toimintaansa, niin täällä saa varmasti hyviä työkaluja siihen, millaisin askelein toimintaa voi lähteä kehittämään, Hakkola näkee.

Helsinkiläinen kertoo keskustelleensa tapahtuman aikana monien kollegoidensa kanssa niin pelistä, lajista kuin tapahtuman tulevaisuuden kehityskohteistakin. Hän esimerkiksi mainitsee mahdollisina toiveina yksittäisten pelaajien osallistumista helpommin mahdollistavat United-joukkueet, valmennuskoulutuksen tapahtumaan yhdistämisen ja tapahtumaan lähtemisen laajasti nimenomaan pelaajakehityksellisin tavoittein.

– Tämä oli hyvä alku. Tästä on hyvä sitten tämän ikäluokan jatkaa aluetoimintaan, se on sitten seuraava hyvä kehityksellinen tapahtuma, joka jatkaa tämän ikäluokan matkaa eteenpäin. Meillä on paljon seuroja, jotka tekevät hyvää työtä, mutta näillä on hyvä pyrkiä siihen, että saadaan sitä osaamista ja ymmärrystä mahdollisimman laajalle, Hakkola päättää.

 

Lähde: 
https://www.palloliitto.fi/ajankohtaista/ensimmainen-p15-futsalin-kehittymisen-seurantatapahtuma-pidetty-eerikkilassa