Käpylän pallo

Esko Helin (Eko), 25.4.1951–18.7.2024

19.07.2024
Käpa

Esko Helin, Eko, liittyi KäPa:an jo sen perustamisvuosina osana Suomen ensimmäistä nappulaliigaa, joka johti Nappulaliigaliiton perustamiseen, nappulaturnausten laajentumisiin aina nykyiseen Helsinki Cupiin asti. KäPa:n nappulat pelasivat ensin Englannin liigaa ja iän varttuessa Italian liigaa. Aluksi Eko pelasi Wolverhamptonin joukkueessa ja sittemmin Italian liigaa Napolissa, joka 1964 voitti niin liigan kuin Italian Cupin. Noita aikoja tallennettiin myös YLE:n elävään arkistoon – siinä vilahtaa myös Wolverhamptonin joukkue, kannattaa katsoa; https://yle.fi/aihe/artikkeli/2007/07/26/nappulaliiga.

Ekon koko elämänpiiri on ollut Käpylän alueella. Lapsuus Nastolantiellä, sieltä Tursontie 3:een, josta Juhana Herttuan tielle ja lopuksi Väinö Auerin kadulle Kumpulaan. Eko muisteli kerran, että siinä missä nyt on KäPa:n toimisto, oli aikanaan pesutupa. Ekolla oli myös puutarhamökki Kumpulan siirtolapuutarha-alueella. Sieltäkin lyhyt matka Ravikselle treenaamaan ja Käpan pelejä seuraamaan.

Kouluja Eko kävi Käpylän kansakoulussa, josta naapuriin, eli ”Hykkylään”, Helsingin Kaksoisyhteislyseoon, joka on entinen Viipurin Lyseo – nykyisin Käpylän peruskoulu. Eko kävi Teknisen koulun ja valmistui rakennusmestariksi. Pisimmän työuransa Eko loi Lemminkäisellä erilaisissa rakennusalan tehtävissä.

Koko peliuransa Eko pelasi KäPa:ssa, josta muodostui Ekolle todella läheinen yhteisö. Viimeksi Eko oli voittamassa KäPa:n yli-ikiksissä SM-kultaa 2019 ja SM-hopeaa 2021. Pitkänä pelaajana Eko pelasi usein topparia. Eko muistetaan erityisesti hyvästä pääpelistä ja hyvästä pelisilmästä.

Futiksen lisäksi Eko harrasti runoutta, stadin slangia ja puutarhan hoitoa.

Eko oli aina positiivinen ja kannustava – todellinen ikikäpalainen, jonka muisto kantaa.

 

Teksti ja kuva: Reijo Vuorento