"KAIKKI PELAA OMALLA TASOLLAAN" – UNITED-TOIMINTAA KÄPYLÄN PALLOSSA JO 15 VUODEN AJAN

21.01.2020
”Kaikki pelaa omalla tasollaan” – United-toimintaa Käpylän Pallossa jo 15 vuoden ajan
 

Käpylän Pallo perusti ensimmäisen United-ikäluokan 1997-syntyneisiin vuonna 2005. Uusin United-ryhmä on vuonna 2011-syntyneiden joukkue, joka on järjestyksessään jo 15. United-ikäluokka.

Kun 97 United aloitti toimintansa, yksi joukkueen valmentajista oli Jukka Korkka. Joukkueessa pelasi useamman vuoden ajan muun muassa Leo Väisänen, josta tuli marraskuussa 2019 ensimmäinen KäPa/United-taustainen pelaaja, joka esiintyy miesten A-maajoukkueessa, Huuhkajissa.

”Aloitimme jo vuonna 2003, jolloin mukana oli 25–30 innokasta 1997-syntynyttä pelurinalkua. Harjoittelimme postimerkin kokoisessa Käpylän ala-asteen jumppasalissa. Meitä oli kaksi isäkoutsia, Vallan Eki ja minä. Harjoituksia vedettiin tosissaan, vaan ei vakavissaan”, pitkän linjan KäPa-toimija Jukka Korkka muistelee.

”Kun harjoituksia ja pelejä tuli enemmän, huomasimme, että kaikille olisi parasta, että oppiminen tapahtuisi omissa ryhmissä: taidollisesti pidemmällä oleville pojille voitiin opettaa jo vaikeampia asioita, kun taas toiset harjoittelivat vielä perusteita. Tätä voi hyvin verrata musiikin opettamiseen: ensin opitaan alkeet ja kun pelaaja edistyy, niin vaatimustasoa hinataan ylöspäin. Kaikki eivät suinkaan opi yhtä nopeasti, ja innokkuudessakin on toki eroja”, Korkka jatkaa.

”Jouduimme muutaman kerran Palloliiton pyöreän pöydän ääreen ja saimme kertoa silloisille Palloliiton pomoille toimintamme sisällöstä ja ajatuksesta. Kaikki meni kuitenkin pienellä kitkalla ja hampaiden kiristyksellä läpi, ja ensimmäinen United ikäluokka – vuonna 1997-syntyneet – saivat synninpäästön. Myös nuoremmissa ikäluokissa alettiin tekemään samoin. Kun kaksi KäPa-legendaa Repe Linna ja muuan Simo Valakari aloittivat nuorempien ikäluokkien, 1998- ja 1999-syntyneiden, valmentajina, KäPa/United-toiminta sai lentävän startin.”

Lopullisen boostin KäPan uudelle tulemiselle antoi Käpylän Juniorihalli, joka saatiin pystyyn vuonna 2006.


Juniorivalmennuksen laatu on ollut KäPassa aina suuressa roolissa. Päivittäisen pelaajakehityksen lomassa United-joukkueet ovat menestyneet erinomaisesti myös SM-sarjoissa ja -turnauksissa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana KäPa on voittanut muun muassa kolmesti 15-vuotiaiden SM-kultaa Kai Pahlman -turnauksessa. Voittopystiä ovat nostaneet 1997-, 2000- ja 2001-syntyneet. KäPa on ollut 2010-luvun menestynein seura kyseisessä turnauksessa, jos mittarina on Kai Pahlman -voitot.

B-poikien SM-kulta on tullut Käpylään puolestaan vuosina 2016 ja 2019. Mestaruuksia ovat olleet voittamassa 1999–2001-syntyneet sekä 2002–2004-syntyneet. Monella mestarijoukkueen pelaajista on ollut todella pitkä KäPa-tausta.

C- ja B-poikien mestarijoukkueiden päävalmentajina ovat toimineet Simo Valakari, Abdi Mohamed, Juha Valla, Tero Tainio sekä Reijo Linna.


KäPa on tullut viime vuosina tunnetuksi myös siitä, että se on toiminut useille nuorille pelaajille ponnahduslautana ulkomaisiin akatemiaseuroihin. Kasvattajaseurana KäPa on ylpeä siitä, että se on voinut auttaa omia kasvattejaan matkalla kohti kansainvälisiä kenttiä.

Viimeisten vuosien aikana KäPasta ovat siirtyneet ulkomaille Anssi Suhonen (s. 2001), Ville Räty (s. 2000), Noah Nurmi (s. 2001) sekä Juho Kilo (s. 2002). Määrä on poikkeuksellinen suomalaisessa juniorijalkapallossa ja se kasvaa tulevaisuudessa.

Lisäksi Norjassa pelaavalla Onni Valakarilla (s. 1999) sekä vastikään Ruotsiin siirtyneellä Leo Väisäsellä (s. 1997) on vahva KäPa/United-tausta.

KäPa on osoittanut, että se pystyy kasvattamaan pelaajia ulkomaisiin suurseuroihin. Esimerkiksi HSV:ssa pelaava Anssi Suhonen on saanut jo ensimmäiset minuutit seuran edustusjoukkueessa ja tanskalaista Esbjergiä edustava Noah Nurmi teki pääsarjadebyyttinsä viime vuonna.

Myös kotimaisessa Veikkausliigassa ja Ykkösessä pelaa toistakymmentä KäPa-kasvattia. Esimerkiksi viime kaudella RoPS:ssa vahvasti pelannut Kalle Katz (s. 2000), SJK:ssa Veikkausliiga-debyytin tehnyt Jyri Kiuru (s. 2000) ja Ykkösessä 11 maalia tehnyt Akseli Ollila (s. 2000) ovat KäPa-taustaisia pelaajia. Yli 200 peliä Veikkausliigassa ja Ykkösessä pelannut Juri Kinnunen (s. 1990) edustaa puolestaan vanhempaa KäPa-vuosikertaa.


Käpylän Pallon identiteetin ytimessä on korkeatasoinen ja tavoitteellinen junioritoiminta. Vaikka United-toimintaa on takana jo hienot 15 vuotta, seura haluaa kehittyä jatkuvasti. KäPan tavoitteena on olla Suomen johtavia pelaajakehitysseuroja myös jatkossa.

Kumpulaan rakennettava KäPa Campus, uusi valmennuslinja ja sisäiset koulutukset sekä muut seurassa käynnissä olevat prosessit tähtäävät siihen, että KäPa on tulevaisuudessakin erinomainen paikka kehittyä – sekä pelaajille että valmentajille.

”United-toiminnan tarkoituksena on tarjota huippupelaajakehitykseen suuntautuva pelaajapolku tavoitteellisille, motivoituneille ja jalkapalloammattilaisuutta tavoitteleville pelaajille. United-joukkueissa asiat tehdään mahdollisimman laadukkaasti, ja pelaajien, joukkueiden, valmentajien kehittymistä seurataan sekä arvioidaan. Edellytyksenä ovat osaavat ja kompetentit valmentajat eri ikätasoilla”, KäPan lapsuusvaiheen valmennuspäällikkö, kasvatustieteen kandidaattiJesse Martin kertoo.

”KäPan slogan on ollut vuodesta 2006 lähtien "Kaikki pelaa – omalla tasollaan”. Tästä sloganista voinemme ottaa Vallan Ekin kanssa snadin kunnian. Tätä periaatetta KäPa on nyt noudattanut hyvällä menestyksellä 15 vuotta”, Jukka Korkka päättää.

 

Helsinki 20. tammikuuta 2020

Dataline Sport | Molentum Oy