Käpylän pallo

KäPa-kasvatit muistelevat, osa 6: Hanno Möttölä

29.03.2020
Käpa

Kuva: Hanno Möttölä (oikealla) maalivahdin varusteissa.

KäPa-kasvatit muistelevat, osa 6: Hanno Möttölä

"Aloitin KäPassa jalkapallon muistaakseni 6-7 vuotiaana, eli samaan aikaan kuin koripallonkin Käpylän Panttereissa. Vuosi oli siis 1982-83. Siirryin kokonaan koripalloon ollessani varmaan 11-vuotias. Minulle oli heti selvää, että halusin olla maalivahti. Syynä oli varmaan se, että olin harjaantunut molari jo nuorena vähän joka lajissa, koska se oli ainut tapa päästä isoveljeni Matiaksen ja hänen kavereidensa peleihin mukaan. Heistä myös monet pelasivat silloin KäPassa jalkapalloa.

KäPa oli ja on varmasti vieläkin käpylälaisia nuoria yhdistävä tekijä. Oli lähes itsestäänselvyys, että varsinkin pojat pelasivat KäPassa keväästä syksyyn. Silloin ei vielä talvella ollut pikkujunnuilla treenejä kuten nyt. Helsinki Cup oli tietenkin vuoden kohokohta. Muistan, kuinka pääsimme kerran toiselle jatkokierrokselle, mutta hävisimme KTP:lle kulmasta tulleen jälkitilanteen seurauksena 1-0. Ja muistan, kuinka varsinkin sadekelissä pelattujen pelien jälkeen piti kuvan massiivisten veskarinhousujen pehmusteet ottaa aina irti ja laittaa kuivumaan, jotta äiti pystyi pesemään housut. Se oli pikkupoikana työlästä hommaa saada ne ängettyä takaisin. 

Maalivahtina oleminen tarkoittaa ison vastuun kantamista ja tietynlaisen johtajuuden ottamista automaattisesti. Vaikka en ehkä silloin ollut kentän äänekkäin poika, niin varmasti yritin ohjata kenttäpelaajia parhaani mukaan ja tunsin kantavani vastuuta meidän omasta maalistamme. Yhdessäolo, harjoittelu sekä voittojen ja tappioiden läpikäyminen joukkueen kanssa on aina kiehtonut minua ja siksi hakeuduinkin joukkuelajeihin mukaan. KäPa antoi ala-asteikäiselle pojalle turvallisen sosiaalisen ympäristön kasvaa ja kehittyä niin urheilijana kuin ihmisenä. 

Lähetän KäPan nykyjunioreille sellaiset terveiset, että nauttikaa harjoittelusta ja joukkueen kanssa yhdessäolosta. Siitä tässä joukkueurheilussa on pohjimmiltaan kyse. Voitot ja henkilökohtainen kehitys ovat vain seurausta näistä. Vaikka tällä hetkellä meitä kaikkia koskee tiukat rajoitukset koronaviruksen takia, niin aina voi käyttää mielikuvitusta ja luoda itselleen täydelliset treeniolosuhteet juuri siihen hetkeen. Itse vietin nuorena tuhansia tunteja sisällä palloja potkien ja minikoriin heittelemällä. Välillä taisi joku ikkunakin hajota, kun isolla pallolla pelattiin sisällä, mutta siitäkin selvittiin! Tsemppiä kevääseen niin kotiopiskeluun kuin omiin treeneihinne!"

Hanno Möttölä, 43, on entinen ammattilaiskoripalloilija. Möttölästä tuli vuonna 2000 ensimmäinen suomalainen pelaaja tarunhohtoisessa NBA:ssa. Ammattilaisurallaan hän pelasi NBA:n lisäksi muun muassa Espanjassa, Italiassa ja Venäjällä. Peliuransa jälkeen Möttölä on jatkanut valmentajana.