Esittelyssä Käpylän Pallon UEFA Elite Youth Academy -toiminta

Esittelyssä Käpylän Pallon UEFA Elite Youth Academy -toiminta

10.10.2020

Käpylän Pallo ja Rovaniemen Palloseura valittiin syksyllä 2019 mukaan Suomen Palloliiton ja UEFA:n 4-vuotiseen Elite Youth Academy -ohjelmaan. KäPassa toiminta kohdentuu seuran BSM-joukkueeseen. Nyt, kun Akatemia toimintaa on takana kohta kokonainen kausi, niin onkin hyvä hetki tarkastella mitä kaikkea ensimmäisen vuoden aikana on saatu aikaiseksi ja miten toimintaa kehitetään jatkossa entisestään.

Tärkeässä osassa toimintaa on tiivis yhteistyö pääkaupunkiseudun urheiluakatemia URHEA:n ja Mäkelänrinteen urheilulukion kanssa, mikä näkyy mm. heidän asiantuntijaresurssiensa hyödyntämisenä. Ensi kesänä valmistuva URHEA-halli ja Kampuksen asuinrakennus luovat myös joukkueen toiminnalle uusia ulottuvuuksia. Jos jatkossa mukaan joukkueeseen tulee uusi ulkopaikkakuntalainen pelaaja ja hän aloittaa opiskelut Mäkelänrinteen urheilulukiossa, niin pelaajan osaltaan treenit, asuminen, opiskelu ja melkein koko elämä onnistuu muutaman sadan metrin säteellä. KäPan ja Urhean yhteistyön avulla joukkueen pelaajille voidaan taata kokonaisvaltainen kehittymisympäristö, jossa pelaajan kehittymisessä huomioidaan kaikki oleellinen.

Akatemia toiminnan myötä uutena kasvona KäPan päätoimisiin valmentajiin liittyi vuosi sitten Miika Nuutinen ottaessaan joukkueen vetovastuun. Joukkueen ikärakenne oli kauteen lähdettäessä verraten nuori, kun suurin osa pelaajista kuului nuorempaan 2004-syntyneiden ikäluokkaan ja mukana oli myös kaksi 2005-syntynyttä C-junioria. Joukkue selvitti tiensä BSM-karsinnan kautta mallikkaasti BSM-sarjaan, joka saatiin koronan aiheuttamien viivästysten vuoksi onneksi heinäkuussa viimeinkin käyntiin.

Kyselimme ensimmäisen kauden kokemuksia vastuuvalmentaja Miika Nuutiselta.

Miten ensimmäinen UEYA kausi on mielestäsi kokonaisuutena sujunut?

  • Kokonaisuudessaan ensimmäinen kausi on sujunut erittäin hyvin. Jo talvella joukkueeseen saatiin luotua hyvä toimintakulttuuri ja ilmapiiri, mitkä ovat tehneet arjesta laadukasta ja kehittävää. Tuntuu siltä, että joukkueessa on hyvä olla, sekä pelaajien että taustojen. 

Läpi kauden pelaajat ovat tehneet määrätietoisesti töitä ja se on näkynyt sekä pelin että pelaajien kehittymisenä. Pelillisesti ja tuloksellisesti kausi on ollut nousujohteinen ja moni pelaaja on onnistunut ottamaan seuraavan askeleen omassa pelaamisessaan. 

Minkälaisia pelaajakehityksellisiä tavoitteita toiminnalla on?

  • Tavoitteemme on kehittää pelaajia kohti uraa ammattijalkapalloilijoina. Tietenkin pyrimme kehittämään pelaajia myös poikamaajoukkueisiin ja maajoukkuekutsujen määrä onkin yksi tärkeimpiä mittareita työmme laadulle pitkässä juoksussa. 

Miten pelaajien kokonaisvaltainen urheilijana kasvaminen toteutuu?

  • Joukkueen toiminta tietysti muodostaa kehittymisen kovan ytimen, mutta sen lisäksi urheilijaa autetaan henkilökohtaisesti eri osaalueilla. Valmennustiimin monipuolinen osaaminen ja URHEA:n asiantuntijat mahdollistavat sen, että jokainen pelaaja saa tarvitsemansa tuen.

Jokaisella joukkueen pelaajalla on henkilökohtainen kehittymissuunnitelma. Pelaajien aamut koostuvat sali- ja kenttäharjoituksista, jotka on räätälöity tukemaan henkilökohtaisia kehityskohteita. Lisäksi pelaajien kehittymistä tuetaan esimerkiksi analyysitehtävillä ja videopalautteilla pelaamisesta. 

Pidän tärkeänä, että toiminnassamme on huomioitu myös pelaajien tuki vaikeilla hetkillä, kuten loukkaantumisten sattuessa. Tiimimme fysioterapeutti ja fysiikkavalmentaja vastaavat kuntoutuksesta ja lajiin paluusta, mikä mahdollistaa pelaajien yksilölliset rytmit myös joukkueharjoittelussa.

Mitkä asiat pyrimme tekemään ”muita paremmin”? 

  • En mielelläni vertaa toimintaamme muihin, mutta voin sanoa, että teemme kaiken korkealla vaatimustasolla ja annamme yksityiskohdille paljon painoarvoa. 

Tavoittelemme toiminnassamme erinomaisia harjoitustapahtumia ja viikkoja, missä kaikki on suunniteltu tarkasti ja toteutettu tehokkaasti. Analysoimme harjoittelua hyödyntämällä dataa ja videoita. Näiden avulla pystymme arvioimaan tavoitteiden toteutumista sekä tekemään tarvittavia muutoksia sekä fyysisen, että teknistaktisen sisällön osalta.  

Peleille ja niissä menestymiselle annamme paljon painoarvoa. Analysoimme yhdessä peliä viikoittain joukkueena, pelipaikkaryhmissä ja yksilöinä ollaksemme joka viikonloppu parempia. Lisäksi valmistaudumme eri vastustajia vastaan pelaamiseen tarkasti. Peleihin valmistautuminen on olennainen osa huippujalkapalloilijan arkea, ja myös tällä tavalla toimintamme valmistaa pelaajiamme huipputason jalkapallon vaatimuksiin ja käytäntöihin. 

Mitä lähdetään kehittämään kohti seuraavaa kautta? 

  • Isojen linjojen osalta toiminta tulee jatkumaan lähes samanlaisena. Mitään täyskäännöksiä ei ole luvassa pelaamisen, harjoittelun tai minkään muunkaan osa-alueen osalta. Vaihtuvuus joukkueessa ja valmennustiimissä tulee olemaan pientä, joten pääsemme jatkamaan prosessia lähes siitä mihin tällä kaudella jäämme. 

Terävöitämme kuitenkin tämän vuoden kokemuksien perusteella muutamia osa-alueita. Valmennustiimimme vahvistuu analyytikolla, jonka työpanos mahdollistaa video- ja data-analyysin entistä tehokkaamman käytön pelin ja pelaajien kehittämisessä. Tällä kaudella aloitettu työ mm. maaliodottaman ja laukauskarttojen osalta tulee varmasti siirtymään seuraavalle tasolle. 

Valmennustiimimme vahvistuessa jaamme myös tehtäviä niin, että pystymme tarjoamaan jokaiselle joukkueen pelaajalle entistä enemmän yksilöllistä tukea.  

Joukkueen kapteenistoon kuuluvan Urho Huhtamäen mukaan kuluva kausi on sujunut nousujohteisesti.

  • Karsinnoissa oli välillä vähän vaikeaa ja tiukkaa, mutta viime aikoina on saatu hyviä tuloksia ja pelisesitykset ovat olleet lupaavia

Hänen mukaansa joukkueessa koulun ja jalkapallon yhteensovittaminen Märskyssä onnistuu todella hyvin ja hän nauttii muutoinkin joukkueen toiminnasta.

  • Joustavan lukujärjestyksen ansiosta harjoittelu aamupäivissä onnistuu helposti ja matka koululta harjoituksiin on kätevä. Pelaajana oleminen joukkueessa on mahtavaa, sillä meillä on paljon ammattitaitoisia ihmisiä auttamassa pelaajia kohti omaa huippuaan. Kehittymistä huomioidaan yksilöllisesti esim. fyysisten ominaisuuksien kehittämisen suhteen.

Huhtamäki kuuluu myös 2004-syntyneiden maajoukkuerinkiin ja hänen tavoitteenaan onkin pelata tulevaisuudessa jalkapalloa ammattilaisena.

Kaiken kaikkiaan maajoukkueleirityksissä on ollut tällä kaudella mukana kahdeksan pelaajaa joukkueesta.

Kautta on jäljellä vielä kahden ottelun verran ja KäPa taistelee edelleen tiukasti Suomen mestaruudesta FC Hongan ollessa kaksi pistettä edellä sarjataulukossa. Toivotamme joukkueelle tsemppiä kauden viimeisiin koitoksiin!

Joukkueen treeneihin otetaan mukaan kokeilemaan muutamia uusia pelaajia viikolla 45, 2. marraskuuta alkaen. Joukkueen toimintaan liittymisestä kiinostuneet pelaajat voivat olla yhteydessä vastuuvalmentaja Miika Nuutiseen; miika.nuutinen@kapylanpallo.fi / 040 526 8802.

Dataline Sport | Molentum Oy