Uutiskirje 12/2017

Jopa suomalaisen mittapuun mukaan surkea syyssää ei ole parantunut joulun kynnyksellä. 100-vuotiasta Suomea ei ole saatu juhlia missään paraatisäässä. Ehkä tämä on osa sitä kuuluisaa suomalaista sisua; pusketaan läpi tuulen ja tuiskun. Ja tietenkin sateen…Myös KäPassa on tarvittu sisua. Syksyn osallistuminen UEFA:n Youth Leagueen oli mahtava ja ikimuistoinen kokemus. Vielä kerran kiitos kaikille tapahtuman järjestäjille!

KäPan perinteinen Nappulaliigan joulujuhla järjestettiin 11. joulukuuta Käpylän työväentalolla. Tunnelma oli jälleen katossa, ja osallistujia oli enemmän kuin (henkilö)muistiin. Tilaisuudessa palkittiin myös joukkueiden pelaajia kaudelta 2017 sekä jaettiin Zorron tukirahaston stipendit kahdelletoista käpalaiselle.

KäPan toiminnan ydin on seuran juniorityö. Sloganinsa mukaisesti KäPa haluaa tarjota jokaiselle pelaajalleen sopivan tasoista toimintaa: Kaikki Pelaa – omalla tasollaan. Aivan huipputasolla tämä voi tarkoittaa, että ikäluokkansa parhaiden kannattaa lähteä ulkomaille kehittymään. Viime vuosina tämä trendi on Suomessa voimistunut. Tämän vuoden poikien maajoukkuepelaajien ”kasvattajaseuroista” toiseksi suurin 22 pelaajalla oli Ulkomaan akatemiat -ryhmittymä, vain yksi pelaaja vähemmän kuin HJK:lla. Päättyneellä kaudella kaksi käpalaista on siirtynyt ulkomaille, tammikuussa Anssi Suhonen Bundesliigan Hamburger Sport-Vereiniin ja kesäkuussa Ville Räty 2. Bundesliigan Eintracht Braunshweigiin. Lähiaikoina voimme todennäköisesti tiedottaa KäPan kolmannesta ulkomaalaissiirrosta vuoden sisään.

Kansainvälisyys on muutenkin ottanut KäPan toiminnassa selkeitä askeleita eteenpäin suunnitelmien mukaan. Tällä kaudella KäPa osallistui ensimmäisen kerran järjestettyyn Nordic Academy Games -sarjaan, jossa pelasi Tukholman suurseurojen (AIK, Bromma, Hammarby, DIF) lisäksi Suomesta HJK, Ilves, Honka ja TPS.  Sami Hyypiä Akatemiassa (SHA) on puolestaan alkanut uusi kaksivuotiskausi, jossa painopiste on vahvasti kansainvälisessä toiminnassa. Sielläkin mustapaidat kuuluvat kovatasoisimpien seurojen ryhmään, jossa pelataan tiukkoja kansainvälisiä vastustajia (mm. Tanskan huippuseura Midtjylland) kanssa. Yhteistyötämme Hamburger Sport-Vereinin kanssa pyrimme kehittämään ensi kaudella siten, että Hampurista tulisi ensi keväänä valmentajavierailu Käpylään.

Seuran 61. toimintavuosi oli urheilullisesti hiukan heikompi kuin ennätyksellisen hyvä edellinen kausi. Vuoden ylivoimaisesti suurin pettymys oli luonnollisesti B-nuorten karsiutuminen SM-sarjasta. Tammikuun lopulla alkavassa ensi kauden karsinnassa tämä kokemus siivittää B-junnut varmasti viime kautta parempaan saavutukseen. Miesten joukkue päätyi epätasaisen kauden jälkeen lopulta 7. sijalle. Suurin ilonaihe oli omien kasvattien suuri määrä edustusjoukkueessa. Toivottavasti joukkue on entistä käpalaisempi  kaudella 2018. Suomen mestaruuteen (tosin epävirallisen sellaisen) KäPa ylsi yhdessä ikäluokassa, D-13 pojat. Virallisista kunnianosoituksista mainittakoon, että Palloliiton vuosittaisessa juhlatilaisuudessa Captain´s Ballissa ex-käpalainen Anssi Suhonen valittiin poikien vuoden maajoukkuepelaajaksi. KäPan poikien maajoukkuepelaajamäärä laski viime vuonna melko paljon, 14 pelaajasta 9 pelaajaan. Tavoitteena on, että ensi kaudella päästään taas kaksinumeroiseen lukuun. Ensi maaliskuussa vuonna 2001 syntyneiden Suomen maajoukkueet taistelee EM-jatkokarsinnoissa lopputurnauspaikasta. Toivottavasti mahdollisimman moni käpalainen saa pukea Suomi-paidan ylleen myös tässä tapahtumassa.

KäPassa on tällä hetkellä kaikin tavoin ”hyvä pöhinä”. Yksi merkki siitä on seuran jäsenmäärän kasvu, tänä syksynä 900 rekisteröityneen pelaajan raja meni rikki. Yksi muuttuja kasvaneen jäsenmäärän takana on myös KäPan panostus tyttöjalkapalloon; ensimmäinen tyttöjen United-joukkue on perustettu 08/09-ikäluokkaan. Tyttöjen United-toiminnasta on luonnolliset tarkoitus tehdä yhtä laadukasta kuin poikienkin vastaavasta.

KäPa haluaa olla vaikuttamassa myös laajemmin suomalaisen jalkapallon kehittämiseen. Ensi kuussa Palloliitolle valitaan uusi puheenjohtaja kesällä edesmenneen Pertti Alajan tilalle. Samassa yhteydessä käsitellään Palloliiton historiallista organisaatiouudistusta, jolle KäPa antaa kaiken tukensa. Seuramme on kiitollisena mukana SPL:n talenttivalmennustoiminnassa; KäPan ensimmäiseksi talenttivalmentajaksi valittiin Marko Honkanen, Fortum Tutoriksi tuli Kalle Kähkönen. Menestystä molemmille tärkeissä tehtävissä!

Rankka, mutta antoisa futiskausi on takana. On aika rauhoittua joulun viettoon. Valkoista joulua toivoo ainakin newsletterin tekijä, mutta juhlamieli löytyy ilman luntakin. Jälleen kerran KäPa kiittää kaikkia seuran pelaajia, valmentajia, taustahenkilöitä ja kumppaneita hienosta vuodesta. KäPa toivottaa kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta.