Tero Tainio vuoden 2016 paras poikajoukkue -valmentaja

Helsinkiläinen Käpylän Pallo on yksi suomalaisen nuorisojalkapallon 2010-luvun lippulaivoista. Kyseessä on kasvattajaseura, joka on onnistunut tuottamaan poikamaajoukkueille useita laadukkaita pelureita.

Suomen Palloliitto valitsi Tero Tainion vuoden 2016 parhaaksi poikajoukkueen valmentajaksi. Nimitys ei ole tuulesta temmattu. Entinen ykkösen pelaaja on valmentanut viime vuosina Käpylän Pallon B-juniorit kahteen Suomen mestaruuteen. Useita hänen suojattejaan on noussut poikamaajoukkueisiin ja vielä merkittäviin rooleihin.

KäPa on maan laajuisesti tunnettu vahvasta kasvatustyöstään. Seuran edustusjoukkueet pelaavat kakkosessa ja kolmosessa, joten ”täysimittainen” pelaajapolku ei ole. Tämä tuli ilmi viimeksi muutama viikko sitten, kun HJK julkaisi tehneensä sopimukset Akseli ja Tuomas Ollilan kanssa. Kaksoset kuuluivat KäPan vuonna 2000 syntyneiden lahjakkaaseen ikäluokkaan ja maajoukkueiden vakionimiin.

- Välillä mietin, että pitäisikö meidän olla ylpeitä vai kateellisia, että pelaajiamme lähtee HJK:hon. Se kyllä ihmetyttää, että mitä he tekevät huonommin, kun eivät pysty tuottamaan pelaajia itse? Välimme eivät varmasti ole parhaat mahdolliset, mutta eivät aivan mustatkaan, Tainio kommentoi.

- On yksilöllistä, milloin pelaajat ovat meiltä lähteneet, mutta mielestäni yleisesti sanottuna vähän liian aikaisin. Tuntuu, että nuorilla pelaajilla on välillä liian kiire. He saattavat vaihtaa joukkuetta ja pelata lopulta uudessa seurassa samalla sarjatasolla.

HJK:n kakkosjoukkue Klubi04 pelaa KäPan tavoin kakkosta. Tainion mukaan KäPan ideaalisin tilanne olisi saada ykkösjoukkueensa ykköseen ja kakkoseen.

- Aikamäärettä tavoitteelle on vaikea sanoa, mutta toivoisin, että se tapahtuisi kahden, kolmen vuoden sisään. Näiden joukkueiden pitäisi kuitenkin olla lähes omavaraisia. Yltiöpäinen rahan käyttö sinne ei palvelisi seuramme junioreita.

- Me haluamme kuitenkin ennen kaikkea olla ylpeitä siitä mitä meillä on, emme haihatella sitä mitä meillä ei ole. Vuonna 2000 syntyneet esimerkiksi voivat pelata meillä vielä vuoden B-junioreiden SM-sarjaa tai sitten miehissä. Yhden lähtö antaa paikan jollekin toiselle. Seuramme valmentajien tehtävä on kehittää pelaajia, eikä kerätä parhaita muualta.

”Superjunnu” Saksaan?

MTV Sport uutisoi marraskuussa omiin lähteisiinsä perustuen 15-vuotiaan Anssi Suhosen matkaavan kesällä 2017 Saksan bundesliigaseura HSV:n organisaatioon. Suhonen kuuluu Suomen lahjakkaimpiin ja oli muun muassa syksyn EM-alkukarsinnoissa Suomen alle 17-vuotiaiden joukkueen parhaimpia pelaajia. Keskikentän taituri on KäPan kasvatti.

- Minä en voi ottaa kantaa Anssin tilanteeseen. Hänessä on paljon potentiaalia, mutta tällä hetkellä hän keskittyy B-juniorijoukkueemme toimintaan, Tainio toteaa.

- Kannustan ehdottomasti nuoria ulkomaille. Jos mahdollisuus tulee, niin miksi sitä ei käyttäisi? Olen myös sanonut muutamille, jotka miettivät siirtoa Suomen sisällä, että jos asiaa vähänkään miettii, niin sitten pitää mennä.

Palloliitto julkaisi reilu kuukausi sitten alle 15-vuotiaiden Tähtitarhan pelaajavalinnat. Kyseessä on ensimmäiseen maajoukkuetapahtumaan tähtäävä nuorten leiri, jonne valitaan 73 pelaajaa. HJK:sta mukaan pääsi yhdeksän poikaa, KäPasta tällä kertaa vain yksi. Seura on toki tehnyt asiasta analyysinsä, mutta Tainio ei suostu huolestumaan.

- Hävisimme aikanaan vuonna 1999 syntyneiden kanssa TPS:lle 0-11 ja myöhemmin niitä poikia nousi maajoukkueisiin. Tietysti pyrimme, että saisimme Tähtitarhaan enemmän pelaajia. Se on kuitenkin lopulta vain yksi mittari tekemisestä.

- Olemme erittäin tyytyväisiä päättyneeseen vuoteen. Haluamme kiittää ennen kaikkea pelaajia ja heidän perheitään. He ovat mahdollistaneet tämän kaiken. Olemme harjoitelleet tiiviisti ja paljon, vaihtuvillakin kellonajoilla ja olosuhteilla. Pelaajamme ovat todella sitoutuneita. Kehitystä tapahtuu, kun oikeita asioita pystyy tekemään oikeilla mittasuhteilla.Tietysti asioita voi tehdä aina paremmin, mutta meidän resursseilla olemme mielestäni tehneet aika maksimit.

Miten Suomi-futista viedään eteenpäin?

Suomen A-maajoukkue, eli Huuhkajat, pelasi katastrofaalisen vuoden 2016. Heikot tulokset ovat kirvoittaneet paljon keskustelua maamme jalkapallon tilasta.

Nuoremmissa ikäluokissa ilonhetkiä koettiin kuitenkin useita. Suhonen, Jaakko Oksanen, Mikael Soisalo, Kaan Kairinen, Sergei Eremenko, Hugo Keto ja Fredrik Jensen ovat vain muutamia nimiä, joita kannattaa ensi vuonna seurata. Tainio on valmentanut näistä seitsemästä Suhosen lisäksi myös Soisaloa ja Ketoa.

Sekä alle 17- että alle 19-vuotiaat selvittivät tiensä kevään EM-jatkokarsintoihin. Se tietää joukkueille kovia kansainvälisiä otteluita, mutta toki myös potentiaalisia näytön paikkoja ulkomaille tähtääville yksilöille.

- Molempien nuorisomaajoukkueiden hyvät esitykset ovat positiivinen asia Suomifutikselle. Sieltä ne tulevaisuuden pelaajat tulevat. Meidän on oltava kärsivällisiä jokapäiväisessä työssämme, Tainio muistuttaa.

Maarit Korhonen

Lähde: Yle urheilu